Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Serbest Keşif

DL Atelier tarafından Çin’de gerçekleştirilen Sanbao Sanat Müzesi, içine yerleştiği bölgenin malzemelerini ziyaretçilere farklı deneyimler yaşatmak üzere bir araya getiriyor.

Sanbao Sanat Müzesi, Çin’in porselen merkezi Jingdezhen’e oldukça yakın bir konumda bulunan Sanbao köyünde yer alıyor. Son on yılda porselen sanatçılarının oldukça dikkatini çeken ve kişisel sanat atölyelerini inşa ettirmek için uygun bir alan olarak gördükleri Sanbao, gitgide porselen odaklı bir merkez haline gelmiş; bu yönüyle de porselen işletmeciliğinin mesken tuttuğu ve porselen rekabetinin yoğun olduğu bir konuma ulaşmış.

Sanatçılar ve eserleri arasındaki hikayeleri anlatma fikriyle yola çıkan proje ekibi aynı zamanda, ziyaretçilerle mekan arasındaki karşılıklı iletişimi güçlendirecek, hem duygusal hem de davranışsal olarak interaktif bir alan oluşturmayı amaçlamış. Ziyaretçilerle mekan yoluyla iletişim kurarak, onların çeşitli duygu durumlarını deneyimlemesine olanak vermek istemiş.

Titanyum çinko paneller, traverten ve Sanbao’dan çıkarılan hafif kırmızı renkli toprak kullanılarak inşa edilen müze yapısının form arayışı ise çevre, doğa ve peyzaj ile keskin bir zıtlık oluşturma fikriyle şekillenmiş. Salt geometrik bir form oluşturma üzerine odaklanan proje ekibi, temelde çizgisel hatlara sahip bu müze kütlesini oluşturmuş.

Birbirleriyle rastlantısal, mekanın kendisiyle ise belirsiz ilişkiler kurmasının beklendiği, çizgisel olmayan dolaşım alanlarına sahip müzede ziyaretçilerin mekan yoluyla keşif, beklenti, endişe, bekleyiş, hayal kırıklığı ve sevinç gibi çeşitli duygu durum evrelerini deneyimlemesi hedeflenmiş.Uzun ve şeffaf bir mekan olan ana koridoru çevreleyen sıkıştırılmış toprak duvarlar, ağaçlık alanı takip eden su yolu gibi süreğenliği kıran mekanlarıyla farklı fiziksel deneyimler sunan müze, ziyaretçilerine akarsu veya göleti izleme, sergi alanını gezme veya köşede dinlenmeye çekilme olanağı da sağlıyor.

Fotoğraflar: © Sun Haiting

Bu Ayın Bülteninden

dc03db23d30858dd5cb7034cc57308ff
Söyleşi

Türk Serbest Mimarlar Derneği’nin 30 Yılı

“Hak etmediğimiz bir biçimde mesleğimiz değer kaybediyor. Mimarlığın toplum nezdindeki gücü geçmiş yıllara göre azalıyor.” Aytek İtez Celal Abdi Güzer’in konuğu olan Yeşim Hatırlı, İlhan Selim Kural, Coşkun Erkal, Yurdanur Sepkin, Şükrü Ünal ve Aytek İtez TSMD’nin kuruluşunu ve bugüne kadar geçen 30 yılı anlattı.

İncele Angle Right
a43a3e6fbab14c2134a4f311c6174960
Haber

Füreya

Kale Grubu 60. yılını kutlarken Türkiye’de çağdaş seramik üreten ilk sanatçılardan biri olan Füreya Koral’ı anlama ve anlatma isteğiyle üretimlerini ve hayat hikayesini Füreya Retrospektifi’nde bir araya getiriyor.

İncele Angle Right
2b28495b2c573ca46cd5fd4f74269a0c
Haber

Dijital Ortamda Mimarlık Pratikleri

Mimarlığın dijital teknolojiyle birlikte geçirdiği dönüşümünün ve yeni üretim biçimlerinin tartışıldığı “Mimarlık ve… Dijital Üretim” panelinde Sinan Demir, Efe Gözen, Gökhan Karakuş ve Deniz Tümerdem deneyimlerini aktardılar.

İncele Angle Right
ac7dd21c1eda2ffda538a04281d10ed1
Söyleşi

Öğrenmeyi Öğrenme

Mimarlığın sürekli bir öğrenme olduğunu düşünen Motto Mimarlık kurucuları Heves Beşeli ve Onur Özkoç, çokdisiplinli ofis yapılarını ve dönüşen yapma biçimlerini anlattı.

İncele Angle Right