Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Füreya

Kale Grubu 60. yılını kutlarken Türkiye’de çağdaş seramik üreten ilk sanatçılardan biri olan Füreya Koral’ı anlama ve anlatma isteğiyle üretimlerini ve hayat hikayesini Füreya Retrospektifi’nde bir araya getiriyor.

Károly Aliotti, Nilüfer Şaşmazer ve Farah Aksoy küratörlüğünde gerçekleşen sergi, Füreya’nın sanatıyla hayata tutunma hikayesini üretim sürecindeki kırılmalar ve akışla anlatıyor. İlk sanatsal çalışmalarına 1947’de, 40 yaşındayken, tedavi görmek üzere yattığı İsviçre’deki bir sanatoryumda, teyzeleri Fahrelnissa Zeid ve Aliye Berger’in ısrarlarıyla başlayan Füreya, tedavisinin ardından Paris’te seramik üzerine yoğunlaşıyor ve burada çeşitli atölyelerde çalışıyor. Bu geçiş Akaretler’deki galerinin farklı odalarında yansıtılıyor, sanatoryumda bulunduğu dönemde çizdiği desenleri Paris’te yaptığı litografiler izliyor.

Özgürlüğe ve doğaya tutkun olan Füreya’nın bu tutkusu üretimlerine de yansıyor. Seramik tabaklarını kuş motifleriyle beziyor. Her şeyden önce üretimlerinin yüksek sanat” olarak görülmesine ve sanatın müzelere “hapsedilmesine” karşı çıkıyor ve “İstiyorum ki yaptığım çini tabakta en fakir ev yemek yesin. Benim çinilerim herkesin olsun.” diyor. Füreya, çini geleneğinden aldığı ilhamla seramik ve mimari işbirliğine de üretimleriyle yeni bir boyut kazandırıyor. Sanatın kamusallığına yaptığı vurgu, büyük dış mekan panolarında fizikselleşiyor.

Sergi hazırlanırken Füreya Koral sanatçı olarak kimdir, ailesiyle ilişkisi nasıldır, nereden yola çıktı, nerelere gelebildi, nelerden beslendi soruları sürekli tekrarlanmış, bu sayede sanatçı bir ailenin yansımalarından çok Füreya’nın kendini gerçekleştirme öyküsüne odaklanılmış.

Bu Ayın Bülteninden

0bd4f59c3e83d8edc4d142765ee38b9f (1)
Proje

Serbest Keşif

DL Atelier tarafından Çin’de gerçekleştirilen Sanbao Sanat Müzesi, içine yerleştiği bölgenin malzemelerini ziyaretçilere farklı deneyimler yaşatmak üzere bir araya getiriyor.

İncele Angle Right
dc03db23d30858dd5cb7034cc57308ff
Söyleşi

Türk Serbest Mimarlar Derneği’nin 30 Yılı

“Hak etmediğimiz bir biçimde mesleğimiz değer kaybediyor. Mimarlığın toplum nezdindeki gücü geçmiş yıllara göre azalıyor.” Aytek İtez Celal Abdi Güzer’in konuğu olan Yeşim Hatırlı, İlhan Selim Kural, Coşkun Erkal, Yurdanur Sepkin, Şükrü Ünal ve Aytek İtez TSMD’nin kuruluşunu ve bugüne kadar geçen 30 yılı anlattı.

İncele Angle Right
2b28495b2c573ca46cd5fd4f74269a0c
Haber

Dijital Ortamda Mimarlık Pratikleri

Mimarlığın dijital teknolojiyle birlikte geçirdiği dönüşümünün ve yeni üretim biçimlerinin tartışıldığı “Mimarlık ve… Dijital Üretim” panelinde Sinan Demir, Efe Gözen, Gökhan Karakuş ve Deniz Tümerdem deneyimlerini aktardılar.

İncele Angle Right
ac7dd21c1eda2ffda538a04281d10ed1
Söyleşi

Öğrenmeyi Öğrenme

Mimarlığın sürekli bir öğrenme olduğunu düşünen Motto Mimarlık kurucuları Heves Beşeli ve Onur Özkoç, çokdisiplinli ofis yapılarını ve dönüşen yapma biçimlerini anlattı.

İncele Angle Right