Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Dinginlik Biçimleri

Almanya'nın Biberach şehrinde konumlanan Jordanbad sauna tesisi, Jeschke Architektur & Planung tarafından yenilendi. Tasarım, yapıya eklenmesi muhtemel yeni uzantılarla birlikte ilerleyen dönemlerde genişlemeye açık bir kurguya sahip. Mekanı gün geçtikçe büyüyen ziyaretçi sayısına cevap verecek cezbedici imkanlarla donatmak ve bu katmanlaşmayı sürekli kılmak projenin çıkış noktasını oluşturuyor.

Kırma çatılı sauna binalarıyla modern bir dille kurgulanan yerleşimde mekanlar arasında kurulan denge ön plana çıkıyor. Ortak alanlar saunalar arasında dengeli bir şekilde dağıtılmış. Birbirinden farklı nitelikte banyo alanları ayrı binalar içinde bulunuyor. Tüm kompleks yaklaşık 150 kişilik kapasiteyle hizmet veriyor.

Binaların hem cepheleri hem de çatıları, akasya ağacından elde edilen ahşap çıtalar dikey ve yatay çizgilerle tanımlı bir doku oluşturacak şekilde kurgulanmış. Yapı ömrünün uzun olması için ise taşıyıcı strüktürde beton kullanılmış. İç mekanlarda kullanıcı deneyimini çeşitlendirmek için her bir saunada farklı ahşap tipleri ve detaylar tercih edilmiş. Bu deneyim çeşitliliği, her bir bölüm farklı manzaralar açılarak, görsel olarak da kuvvetlendirilmiş.

Kompleksin merkezinde geniş bir gölet bulunuyor ve göletin güneybatı yönünde ahşap dekler ve oturma alanlarında güneşlenme alanları yaratılmış. Ahşap dekler üzerinde üç ayrı özel havuz konumlandırılmış. Bu havuzlar mevsime göre sıcak ya da soğuk su ile doldurulabiliyor. Göletin diğer tarafında ise kayalar ve çakıl taşlarıyla kaplı daha doğal bırakılmış ayrı bir bölüm bulunuyor. Gölet ve binalar arasında bulunan alan, merkezi buluşma noktası olarak işliyor.

Saunalarda enerji verimliliği de göz önüne alınarak mekanların atık malzemelerce ısıtılması sağlanmış. Maliyeti düşürecek, ekolojik yöntemler tercih edilmiş.

Fotoğraflar: © Sandra Wolf, Christina Jeschke

Bu Ayın Bülteninden