Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Komşuluk

Kemeraltı’nın geçmişi ve bugününden, Sefarad Yahudilerinin yolculuğundan ve bölgenin kentsel dokusundan ilham alan yerleştirme NOBON tarafından tasarlandı.

Projenin yöneticisi H. Cenk Dereli anlatıyor:

“Üç kırma çatılı ev, tekin olmayan bir şekilde yıkık bir binanın bahçesinde birbirine sokulmuş. Penceresiz ve kapısız. Tamamen sessiz. Sanki korunmaya ihtiyaçları varmış gibi oldukça yakın duruyorlar. Birbirlerine bakan yüzleri, komşuluğun şefkatli gücüyle parlıyor. Geri kalanlar, davet edilmedikleri ama muhtemelen komşu olarak kabul edildikleri bu yere getiren zorlu yolculuğun tüm yaralarını taşıyor. Üç ‘öteki’.

Kırma çatılı ev, pek çok kültür için evin en basit biçimidir. Bir yere ait olmanın sembolüdür. Anılar için bir sandık ve hayallerin kaynağı... İnsanların dünya üzerinde yerleşikliğinin ifadesidir.

Her birimizi temsil eder.

Sefarad Yahudilerinin zorlu yolculuğu 15. yy’da Katolik hükümdarların Müslümanlarla beraber onları sınır dışı etme kararı ile İspanya ve Portekiz’den başladı ve Osmanlı İmparatorluğu’nun yönetimi altındaki İzmir ve Selanik gibi yerlerde sona erdi.

İzmir’in tarihi liman mahallesi olan Kemeraltı dokuz sinagog ve bir hahamhaneye sahip. Bunların bazıları hala İzmir Yahudi cemaati tarafından kullanılıyor. Sefarad Kültür Mirası için dünyadaki en önemli adreslerden biri olan bu alan İzmir gündelik hayatının parçası olarak hala capcanlı.

Bu yerleştirme, Kemeraltı’nın geçmişinin ve bugününün fikir ayrılıkları ile dolu ilişkilerinden, Sefarad Yahudilerinin yolculuğundan ve bölgenin kentsel dokusundan ilham alıyor. İçine giremediğiniz ama gizlice içine ve ötesine bakabildiğiniz, ziyaretçileri aralarından yürümek için heyecanlandıran ama aynı zamanda boyutları, görünüşü ve yerleşme biçimi yüzünden pek davetkar olmayan tekinsiz bir yerleştirme.

Bu proje, şehirde uzun süredir denenmeyen bir şey yaratma girişimidir: Göz ardı edilen kültürel miras noktalarını, kapsamlı restorasyon projelerinin tamamlanmasını beklemek yerine müdahalelerle yeniden canlandırmak.

Tarihi İzmir Sefarad Yahudilerinin Hahamhane bahçesini açarak kentlinin belleğinde bu kültür mirasının varlığını geri çağırmak... İzmir’in kültürel mirasını ve bugünün gündelik hayatını yeniden birleştirmek için bir mimari yerleştirmeyi bahane olarak kullanmak... Bu yerleri herkes için, şimdi erişilebilir hale getirmek…”

--

Proje Yeri: İzmir

Proje Ofisi: NOBON

Tasarım Ekibi: H. Cenk Dereli

İşveren: İzmir Sefarad Kültür Festivali

Fotoğraf: ZM YASA Architectural Photography

İnşaat Bitiş Yılı: 2019

Toplam İnşaat Alanı: 9 m2

Bu Ayın Bülteninden

5a3cc62dbcc15bff4c675cdae0744f1b
Proje

Çoker Evi

Per Se Mimarlık tarafından tasarlanan Çoker Evi, Çanakkale Ayvacık’a bağlı Söğütlü Köyü’nde 2019 yılında inşa edildi.

İncele Angle Right
30f8339f5b83ee8b868af412aa8fb8e1
Proje

Perdix Şarap Evi

İzmir Urla’da bulunan şarap evi NVA Noyan Umur Vural mimarlık ofisi tarafından tasarlandı.

İncele Angle Right
2f4aa8b61c024731f58cb06751b0d8da
Söyleşi

Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor: Ahmet Tercan ve Esin Tercan

Ahmet Tercan ve Esin Tercan Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor'da Prof. Dr. Abdi Güzer'in konukları oldu.

İncele Angle Right
666b5e1f107f9effca82aea56ea4a6d7
Referans

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi Ek Binası

Celal Abdi Güzer ve Lale Özgenel mimari tasarımı, Altan Proje tarafından mimari uygulaması yapılan Orta Doğu Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi Ek Binası 2019 yılının sonunda inşa edildi.

İncele Angle Right
ab6c541030fe0f12b3ebb3aaab512eea
Etkinlik

Rainer Schmidt “Kalebodur ile Mimarın Mutfağı” Toplantı Dizisinin Konuğu Oldu

1990’lardan beri çok sayıda büyük ölçekli peyzaj tasarımı projesi ile uluslararası öneme sahip mimarlar ile çalışan, Rainer Schmidt Peyzaj Mimarlığı ofisinin kurucusu Rainer Schmidt, Kalebodur’un, kendi alanlarında önemli tasarımcıları ağırladığı “Kalebodur ile Mimarın Mutfağı” toplantı dizisinin konuğu oldu.

İncele Angle Right