Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Walter Gropius

Yüz yıl önce Bauhaus Okulu’nu kurarak modern mimarinin temellerini atan Walter Gropius, endüstriyelleşmenin kazanımlarını hem eğitim anlayışı hem de tasarımlarına yansıtarak halen takip edilen bir dilin öncüsü oldu.

Gropius, 1983 yılında Berlin’de dünyaya geldi. Münih ve Berlin’de aldığı mimarlık eğitiminin sonrasında 1908 yılında mimar ve endüstri ürünleri tasarımcısı Peter Behrens’in yanında, modern mimarlık akımının diğer önemli isimleri Ludwig Mies van der Rohe, Adolf Meyer ve Le Corbusier ile birlikte çalıştı. Gropius, 1910 yılında Adolf Meyer ile birlikte Behrens’in yanından ayrılarak Berlin’de kendi ofisini kurdu.

İlk yapıları olan Fagus Fabrikası, malzeme tercihi ve yapım teknikleriyle modern mimarinin ana ilkelerini ortaya koyuyordu. Eduard Werner’in tasarımı üzerinde öncelikle cepheyi çalışan ikili ilerleyen zamanlarda ana yapının eklentilerini de tasarladılar. Dünyanın tümüyle cam ile kurgulanan cephesi olma özelliğini taşıyan bu yapı, endüstriyel üretimin mimarlık alanına sunduklarını açıkça kutluyordu.

I. Dünya Savaşı sonrasında Gropius’un kariyeri, Grand-Ducal Saxon Tasarım Okulu’na öğretmen olarak gelmesiyle farklı bir yöne doğru ilerledi. Burayı 1919 yılında Bauhaus Okulu’na dönüştürdü ve buradaki deneysel öğretiler modern mimarinin de temellerini attı. Mimarlık da dahil olmak üzere tüm sanat dallarının bütüncül bir yaklaşımla bir araya getirildiği Bauhaus’ın en temel anlayışı, endüstriyel üretimi merkezine koyan iyi tasarlanmış çevrenin ve ürünlerin erişilebilirliği fikri üzerine inşa edilmişti. Okul, tasarım eğitimi paradigmasını da tümden değiştirdi. 1925’te Bauhaus ilkeleri doğrultusunda Bauhaus Dessau’yu tasarladı.

Gropius, 1928 yılında Bauhaus yönetiminden ayrıldı, artan Nazi baskısının etkisiyle önce Londra’ya gitti, ardından da 1937’de ailesiyle birlikte Amerika Birleşik Devletleri’ne yerleşti. Uzun yıllar Harvard Graduate School of Design’da görev aldı. 1933 yılında Bauhaus Nazi yönetimince kapatılmış olsa da ilkeleri bu sayede tüm dünyaya yayıldı. Gropius’un bu ilkeler doğrultusunda tasarladığı evi, 2000’de Ulusal Landmark ilan edildi.

Bu Ayın Bülteninden

244a8f815b594c05abdff5feeda7dcda (1)
Proje

Yakut Müze

Adjaye Associates ve Alamo Architects işbirliğiyle Teksas’ta tamamlanan sanat merkezi Ruby City, yerleştiği coğrafyanın hem doğal hem de tarihi değerlerinden ilham alıyor.

İncele Angle Right
3a90a5c1b5e290dde32f8b56bd62cec7
Söyleşi

Şiirsel Anlatılar

“Şiirin dili de mimarlığın dili de önce yürekten, ondan sonra da coğrafyadan geçiyor.” -Cengiz Bektaş Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor programında Celal Abdi Güzer'in konuğu olan Cengiz Bektaş, mimarlık ve şiir arasında kurduğu ilişkiden başlayarak kendi pratiğini etkileyen kültürel ortamı ve hem uluslararası ortamdaki hem de Anadolu'daki gözlemleriyle şekillenen deneyimlerini değerlendiriyor.

İncele Angle Right
1b45d1a4300c5477b9b87f1b53a28751
Söyleşi

Çeşitlilik Temelinde

Archist ofisinin kurucu ortaklarından Ceyhan Gönen ile mimarlık eğitiminden itibaren çeşitlenen profesyonel deneyimlerini konuştuk.

İncele Angle Right
6ea5f63edf345301d92bc4b36a56ab08
Haber

2019 Dünya Sürdürülebilir Mimarlık Ödülü Ersen Gürsel’in Oldu

Ersen Gürsel, 2019 Dünya Sürdürülebilir Mimarlık Ödülü (Global Award for Sustainable Architecture)'nün beş sahibinden biri oldu.

İncele Angle Right
901d65dce0020b72f482166d93cdd2a2
Haber

Kalebodur ile Mimarlık

Kalebodur ile Mimarlık, 137 haftadır güncel mimarlık haberlerini ve projeleri izleyiciyle buluşturuyor.

İncele Angle Right