Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Şiirsel Anlatılar

“Şiirin dili de mimarlığın dili de önce yürekten, ondan sonra da coğrafyadan geçiyor.” -Cengiz Bektaş Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor programında Celal Abdi Güzer'in konuğu olan Cengiz Bektaş, mimarlık ve şiir arasında kurduğu ilişkiden başlayarak kendi pratiğini etkileyen kültürel ortamı ve hem uluslararası ortamdaki hem de Anadolu'daki gözlemleriyle şekillenen deneyimlerini değerlendiriyor.

Söyleşinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Celal Abdi Güzer: Ben hatırlıyorum, öğrenci olduğum yıllarda bizim amfide bir söyleşiniz olmuştu ve çok etkileyiciydi çünkü ilk defa diyalog kurarak bizi de tartışmanın içine çekmiştiniz. Sizin birden fazla şapkanız var, biz tabi biraz da tercih ederek mimar kimliğinizle anıyoruz sizi ama edebiyatçı kimliğiniz var, sanatçı kimliğiniz var, bir düşünür kimliğiniz var. Belki de birbirini besleyen alanlar. Bugüne kadarki üretimlerinize baktığımda da bu çeşitliliği görüyorum. Mimari projelerin yanı sıra bir sürü yayın ve araştırmanız var. Bu, sizin üniversitenin üniversitede kalmaması ile ilgili savınızı da destekliyor. Uzun süre Mimarlık dergisinde “Halkın Elinden, Halkın Dilinden” köşesinde geleneksel mimari ve koruma ile ilgili bir çalışmanız oldu. Aslında çok katı modernist bir duruşla gelenekselci bir yaklaşımı da bağdaştıran bir yapınız var. Bütün bunların içinde sizin öne aldığınız kimliğiniz ne?

Cengiz Bektaş: Bana durmadan hayatta şu soruldu: Niye şiir, mimarlıkla şiirin ne alakası var? Ben de benim için böyle bir ayrım olmadığını söylemeye çalıştım, yoktan var eden dallar ama bulundukları coğrafyanın her şeyiyle bağlılar. Şimdi buraya gelirken -ben bu yörenin çok eski halini biliyorum, dut ağacı kiralayıp altında dut yiyen kuşaktanım Mecidiyeköy’de- teker teker tekrar baktım, birtakım yayınlardan da biliyorum tabi geçerken de görüyor insan. Mesela burada insan yürümek istemeyebilir. Çünkü hiç düşünülmemiş bir insan burada tek başına nereden yürüyecek, nasıl gidecek. Düşün, bu yapıya gelmek için terslerden geliyorsunuz. Yapılara baktığında da çok ilginç, hiçbir kimlik yok. Halbuki hepsi bir kimlik savıyla gelmiş yapılar.

Celal Abdi Güzer: Çok da iddialı üstelik.

Cengiz Bektaş: Ama şiir insanın önce kimliğini çıkarıyor ortaya ve o kimlik öyle yalpalayan, günden güne değişen, herhangi bir etkilenmeyle başka bir yere giden bir şey değil.

Bu Ayın Bülteninden

244a8f815b594c05abdff5feeda7dcda (1)
Proje

Yakut Müze

Adjaye Associates ve Alamo Architects işbirliğiyle Teksas’ta tamamlanan sanat merkezi Ruby City, yerleştiği coğrafyanın hem doğal hem de tarihi değerlerinden ilham alıyor.

İncele Angle Right
1b45d1a4300c5477b9b87f1b53a28751
Söyleşi

Çeşitlilik Temelinde

Archist ofisinin kurucu ortaklarından Ceyhan Gönen ile mimarlık eğitiminden itibaren çeşitlenen profesyonel deneyimlerini konuştuk.

İncele Angle Right
f86deb172e8e064ebf418bdb24a1411b
Haber

Walter Gropius

Yüz yıl önce Bauhaus Okulu’nu kurarak modern mimarinin temellerini atan Walter Gropius, endüstriyelleşmenin kazanımlarını hem eğitim anlayışı hem de tasarımlarına yansıtarak halen takip edilen bir dilin öncüsü oldu.

İncele Angle Right
6ea5f63edf345301d92bc4b36a56ab08
Haber

2019 Dünya Sürdürülebilir Mimarlık Ödülü Ersen Gürsel’in Oldu

Ersen Gürsel, 2019 Dünya Sürdürülebilir Mimarlık Ödülü (Global Award for Sustainable Architecture)'nün beş sahibinden biri oldu.

İncele Angle Right
901d65dce0020b72f482166d93cdd2a2
Haber

Kalebodur ile Mimarlık

Kalebodur ile Mimarlık, 137 haftadır güncel mimarlık haberlerini ve projeleri izleyiciyle buluşturuyor.

İncele Angle Right