Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Kalebodur sponsorluğunda 23. kez düzenlenen Arkiv Buluşması, 21 Kasım'da 35. Sokak'ta gerçekleştirildi. Teğet Mimarlık tarafından tasarlanan 35. Sokak, projenin mimarlarından Mehmet Kütükçüoğlu eşliğinde gezildi.

İzmir'de yer alan 35. Sokak'taki Arkiv Buluşması, Mehmet Kütükçüoğlu'nun proje satış ofisindeki sunumuyla başladı. Öncelikle projenin konumladığı arazinin İzmir’in büyüme aksındaki öneminden söz eden Kütükçüoğlu, şu anda tarım ve sanayi alanlarına komşu arazide bir kentsel his yaratmak istediklerini belirtti. Londra ve İstanbul Göktürk’teki yamalı kentsel doku arasındaki farklardan, Londra’da zamana yayılan bu yamalaşma kentle bütünleşme potansiyeli taşırken Göktürk’te bunun gerçekleşemediğini anlattı. Bu farklı deneyimlerden yola çıkarak 35. Sokak’ın kurgusunu geliştirdiklerini belirten Mehmet Kütükçüoğlu, kentsel hissi oluşturmak için bir sokağa sarılı iki sıra "townhouse" tipolojisine başvurduklarını anlattı.

Alt kısmıyla üstü arasında 60 metrelik bir kot farkı bulunan arazide yaklaşık iki kilometre uzunluğunda, kıvrılan bir yılan olarak tasarladıkları sokak dokusu, kendi içinde yeşil alanlar ve ara mekanlar barındırmanın ötesinde altyapının da tek seferde çözülebilmesine imkan sağlamış. Orta sınıfa hitap eden müstakil konutların sahip olduğu özel açık alanlar, kamusal açık alanlara geçilebilecek şekilde tasarlanmış.

Hafif çelik yapım sisteminin seçilmesi onun özellikle açıklık kısıtlamalarını belirlemesine neden olmuş. Otoparkların ve altyapının yer aldığı bodrum katların betonarme temeller üzerine betonarme karkasla çözülmesi ve zemin kot üzerine çelik strüktürün inşa edilmesi ile sokakların kesitleri belirlenmiş. Çok fazla sayıda konut tipinin yer almadığı, ancak tiplerin topoğrafya nedeniyle bulundukları konumlara göre yeniden düzenlendiklerini belirten Kütükçüoğlu, bu kesit-plan çeşitlemeleri sayesinde hiçbir yerin bir diğerine benzemediğini anlattı.

Sunum ve projeye dair soruların yanıtlanmasının ardından ilk etabı tamamlanan 35. Sokak’ın gezilmesine başlandı. İlk uğranılan yer olan örnek dairelerindeki tüm vitrifiye, armatür ve dolaplar Kale markasına sahipti. Kalebodur'a ait olan seramikler için ise bu projeye özgü olarak Teğet Mimarlık'ın tasarımı doğrultusunda özel renk üretimi gerçekleştirilmiş. Buluşma, şantiyede yapılan bir tur ile sona erdi.

Bu Ayın Bülteninden