Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

AKM'nin Seramikleri

Salt tarafından Kalebodur'un desteğiyle düzenlenen Modernin İcrası: Atatürk Kültür Merkezi 1946-1977 sergisi kapsamında, seramik sanatçıları Sadi Diren ve Beril Anılanmert'in konuşmacı olarak yer aldığı bir panel düzenlendi. 27 Kasım akşamı Salt Galata'da gerçekleşen “AKM'nin Seramikleri ve Türkiye'de Mimari Yapılarda Seramik” panelinin moderatörlüğünü, serginin küratörlerinden Gökhan Karakuş yaptı.

Panelde, Sadi Diren ve eşi Belma Diren'in AKM için tasarladığı duvar panellerinden yola çıkılarak seramik sanatının Türkiye'de yayılmaya başlaması, gelişimi ve mimarideki yeri konu edildi. Sadi Diren konuşmasına mesleğe nasıl adım attığını anlatarak başladı. Özel bir davet ile Almanya'ya giden Diren, orada birçok sergi açtığından bahsetti. Eşi Belma Diren ile beraber AKM için tasarladıkları seramiklerin tümünün teker teker, özel olarak yapıldığını anlatan Sadi Diren, “Yurtdışından AKM'ye gelenler seramiklerin nerede yapıldıklarını soruyorlardı.” diye sözlerine devam etti.

Manifaturacılar Çarşısı'nda Doğan Tekeli ile çalıştıklarını da anlatan Diren, “O zaman mal sahipleri en iyi mimarları seçer, o mimarlar da en iyi seramik sanatçılarıyla çalışmak isterlerdi ve bu şekilde sağlıklı bir işbirliği ve güzel işler ortaya çıkardı.” şeklinde konuştu. Seramik sergilerindeki eser satışının resim sergilerine göre düşük olmasına da vurgu yapan Sadi Diren, bunun sebebinin seramiği muhafaza etmenin zorluğu olduğunu söyledi.

Sadi Diren'in meslektaşı ve öğrencisi Beril Anılanmert, “Avrupa'da seramiğin şöhretli isimlerle birlikte anılmasının etkileri Türkiye'ye de geldi ve bu durum seramiğin ünlenmesini sağladı.” diyerek seramik sanatının Türkiye'de yaygınlaşmaya başladığı dönemden söz etti. Anılanmert ayrıca, seramik sanatı üzerine açılan yarışmaların önceleri çok yaygın olduğunu ve bu sanatın hareketlenmesine katkıda bulunduklarını söyledi. “Seramik, duvar resimlerinden daha etkileyici bulunuyordu ve mimarlar tarafından çokça tercih ediliyordu.” diyerek geçmişteki seramik sanatçıları ve mimalar arasındaki ilişkiden bahseden Beril Anılanmert, mimarların sanatçılarla beraber ve eşzamanlı olarak çalışmadıklarında ortaya tasarlanan yapı ve seramiğin uyumsuz olduğu işler çıkabildiğini de vurguladı. AKM seramiklerinin yenileme sırasında ne olacağı sorusuna Anılanmert'in yanıtı ise, “Seramiklerin yok edilmesinin yasal olarak da yanlış olduğunu düşünüyorum.” oldu.

Bu Ayın Bülteninden