Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Topoğrafik Referanslar

İzmir’in merkezinde oldukça dar bir sokakta yer alan bitişik nizam bir parseldeki yapı, MartıD Mimarlık tarafından, Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Hizmet Binası olarak tasarlandı. Yapıda Kalebodur’un ürünleri kullanıldı.

Odanın yönetim kuruluyla yapılan ilk görüşmelerde, beş kat imarlı binanın, kamuya açık bir kafeterya/bistro, kütüphane, toplantı ve çalışma mekanlarından oluşan bütüncül bir kurguyla çalışması talebi doğrultusunda etütler gerçekleştirilmiş. Ancak sonrasında, binanın bir dolaşım çekirdeğine bağlı, bağımsız katlardan oluşan ofis binası olarak kurgulanmasının daha esnek bir işletim olanağı sağlayacağı düşüncesiyle karar değiştirilmiş. Bunun üzerine zemin katta bağımsız girişli bir kafeterya ile bir ortak çekirdeğe bağlı 4 ofis katından oluşan katlı bir yapı kurgulanmış.

Bitişik nizamda, 6,65 metre cepheli ve kat alanı 75 m² olan kısıtlı bu alanda, dolaşım ve servis çekirdeği parselin dar kenarlarından birine yaslanarak ofis kullanım alanı mümkün olan en geniş boyutlara taşınmış. Binanın hem doğal ışık alabildiği hem de sokakla görsel bağ kurabildiği kuzey cephesi, kütle karakterini yansıtmak üzere özel olarak çalışılmış. Binanın işlevi ve kullanıcılarının mesleki uğraşları ile topoğrafya - yüzey ilişkisi referans alınarak bir rölyef yüzey tasarımı gerçekleştirilmiş. Bu geometrik rölyef cephenin meydana getirdiği farklı ışık kırılmaları iç mekanda gün boyu süren dinamik bir etki yaratıyor.

  1. Proje Adı: Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Hizmet Binası
  2. Mimari Tasarım: Metin Kılıç, Dürrin Süer
  3. Proje Ekibi: Utkan Emek Seçgin, Ali Can Helvacıoğlu, Nur Kaplan
  4. Statik Proje: Cemal Coşak, Mustafa Şahin
  5. Mekanik Proje: Ekrem Evren
  6. Elektrik Proje: Namık Onmuş
  7. İşveren: Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi
  8. Yüklenici: KVK İnşaat
  9. Proje Yeri: İzmir, Türkiye
  10. Proje Tasarım Süresi: 2013 - 2015
  11. Yapım Süresi: 2016 - 2017
  12. İnşaat Alanı: 428 m²
  13. Fotoğraflar: ZM Yasa Fotoğraf

Bu Ayın Bülteninden

ad3f900bb5b3f870ea68fd23126059c2
Proje

Korunaklı Yüzeyler

Vector Architects, Çin’in dağlık Yangshuo bölgesinde atıl durumda kalmış bir şeker fabrikasını, yapının mevcut endüstriyel dokusunu öne çıkararak konaklama tesisine dönüştürüyor. Alila Yangshuo Oteli, kullanıcılarına eski ile yeni arasındaki ilişkiyi okutuyor.

İncele Angle Right
c1dbfe2b2b0a111a3e4ceddb685b82e5
Haber

Mekanda İki Boyutlu İzler

Akın Nalça, Emre Çıkınoğlu ve Umut Südüak “İstanbulSMD ve Kalebodur’la Pazartesi Buluşmaları”nda mimarlık ve grafik tasarım ilişkisini değerlendirdiler. İki alanın ortaklaştığı, birlikte işledikleri ve ayrıştıkları durumları örneklediler.

İncele Angle Right
21874e5364ad89f36bf3aa0bbede4554
Söyleşi

Kavramsal Düşünceye Doğru

Rasa Stüdyo kurucuları Tuna Han Koç ve Fatma Zeynep Altınbaşlı, mimarlık eğitiminden yarışmalara ve profesyonel üretime uzanan ve ortamı şekillendiren dinamiklere değiniyorlar.

İncele Angle Right
2289db5ad1bb1f8a08c16d91e5c5c6d9
Haber

Başkasının Hayalinde Dolaşmak

Orléans’un ilk mimarlık bienali, ArchiLab’ın mirasçısı olarak “Başkasının Hayalinde Dolaşmak” temasıyla bir tür hafıza akışı sunmayı amaçlıyor. Frac Centre’da düzenlenen bienal Nisan ayına kadar ziyaret edilebilir.

İncele Angle Right