Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Korunaklı Yüzeyler

Vector Architects, Çin’in dağlık Yangshuo bölgesinde atıl durumda kalmış bir şeker fabrikasını, yapının mevcut endüstriyel dokusunu öne çıkararak konaklama tesisine dönüştürüyor. Alila Yangshuo Oteli, kullanıcılarına eski ile yeni arasındaki ilişkiyi okutuyor.

1960’larda inşa edilen fabrika, üretim alanlarını içeren bir dizi binayı ve gemilere şeker kamışı yüklemek için kullanılan bir bölgede yer alıyor. Mevcut dokunun korunması temelinde geliştirilen proje, yeniden kullanım senaryosuna göre düzenlenen ve bu senaryoya uyumlu bir mimari dil ile eklemlenmiş konaklama birimlerini içeriyor. Karstik iki dağ arasındaki geçide yerleşen yapının iç mekanında da eski ile yeni arasındaki bağ vurgulanıyor.

Yapı kompleksi, gölet etrafında konumlandırılmış resepsiyon, kafeterya, bar, çok amaçlı salon, galeri ve kütüphane yapıları ile kompleksin ortasında yer alan gömme meydandan oluşuyor. Eski şeker fabrikasının hemen yanında, konaklama birimlerinin yer aldığı bloklar tasarlanmış. Bu ek yapılar, bölgedeki mevcut mimari dile referans veren bir form ve malzeme örüntüsüne sahip.

Sugar House Retreat olarak adlandırılan büyük yapıda, arka cephesi dağ manzaralı olan özel balkonlu odalar yer alıyor. İki katlı Garden Town House yapısı ise eski yapılar ile gölete bakan bir dizi süitten oluşuyor. Arka cephedeki üst kat süitleri özel teraslara açılırken, zemin kat süitleri bambu bahçesine bakıyor. Delikli ve yekpare beton bloklarının birlikte kullanılmasıyla elde edilen gözenekli cephe, binaya ve dolaşım alanlarında doğal ışık ve havalandırma sağlıyor. Sugar House Retreat boyunca kullanılan bu gözenekli yüzey, aynı zamanda yakındaki yol ile bina arasında bir perde görevi görüyor. Yapının yola yakın olan bu cephesinde, katlar ve hacimler arası geçişin yapılacağı koridor ve merdivenler çözülmüş.

Bağlantı yolları, gömme meydan ile daha önce yükleme alanı olarak kullanılan ve nehre doğru uzanan yüzme havuzunun da aralarında bulunduğu hacimleri birbirine bağlıyor. Kompleks boyunca uzanan bağlantı yollarının birer uzantısı olacak biçimde tasarlanan dolaşım alanları, farklı merdivenlere ulaşım sağlayan açık hava dehlizleriyle sonlanıyor. Dehlizler, çevre dağlardaki mağaralara öykünüyor ve otel kullanıcılarına bir kayalık manzarası sunuyor. Ana dehlizde ise heykelsi bir bambu gölgelik yer alıyor.

Yeni yapıların formu, odağı şeker fabrikasının etkileyici görüntüsünden başka yöne dağıtmamak adına, mümkün olduğunca yalın tutulmuş. Yapılar, şeker fabrikasında kullanılan malzemenin hafif ve modern bir yorumu olan delikli beton bloklar ve gözenekli yüzeye sahip kalıp izlerini taşıyan beton malzeme kullanılarak inşa edilmiş. Yapının mimarları bu yaklaşımlarını “Tasarımda tutarlılık ve uyum duygusunu yaratabilmek için, mevcut yapının malzeme ve dokusunu kopyalamak yerine, renk ve duvar yapısını koruyarak ayrımı daha çağdaş malzeme ve yapım yöntemleriyle yakalayabilmek için çabaladık” sözleriyle ifade ediyor.

Fotoğraflar: © Chen Hao, Su Shengliang

Bu Ayın Bülteninden

a679a0c885334b1e907b387aec754dc9 (1)
Referans

Topoğrafik Referanslar

İzmir’in merkezinde oldukça dar bir sokakta yer alan bitişik nizam bir parseldeki yapı, MartıD Mimarlık tarafından, Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Hizmet Binası olarak tasarlandı. Yapıda Kalebodur’un ürünleri kullanıldı.

İncele Angle Right
c1dbfe2b2b0a111a3e4ceddb685b82e5
Haber

Mekanda İki Boyutlu İzler

Akın Nalça, Emre Çıkınoğlu ve Umut Südüak “İstanbulSMD ve Kalebodur’la Pazartesi Buluşmaları”nda mimarlık ve grafik tasarım ilişkisini değerlendirdiler. İki alanın ortaklaştığı, birlikte işledikleri ve ayrıştıkları durumları örneklediler.

İncele Angle Right
21874e5364ad89f36bf3aa0bbede4554
Söyleşi

Kavramsal Düşünceye Doğru

Rasa Stüdyo kurucuları Tuna Han Koç ve Fatma Zeynep Altınbaşlı, mimarlık eğitiminden yarışmalara ve profesyonel üretime uzanan ve ortamı şekillendiren dinamiklere değiniyorlar.

İncele Angle Right
2289db5ad1bb1f8a08c16d91e5c5c6d9
Haber

Başkasının Hayalinde Dolaşmak

Orléans’un ilk mimarlık bienali, ArchiLab’ın mirasçısı olarak “Başkasının Hayalinde Dolaşmak” temasıyla bir tür hafıza akışı sunmayı amaçlıyor. Frac Centre’da düzenlenen bienal Nisan ayına kadar ziyaret edilebilir.

İncele Angle Right