Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Mekanın Yetkin İfadesi

Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor'da Celal Abdi Güzer'in konuğu olan Şevki Pekin, Viyana'da aldığı mimarlık eğitimini, mimarlığın iletişim kanallarına ve profesyonel üretimlerinin arka planına dair görüşlerini aktardı.

Söyleşinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Celal Abdi Güzer: Siz daha önce bir yerde, PR kısmını çok öne çıkarmayı tercih etmeyen bir mimar olduğunuzu söylemiştiniz. Bunun arka planında ne yatıyor? Avusturya ekolünden geliyorsunuz.

Şevki Pekin: Ben Akademi mezunuyum.

Celal Abdi Güzer: Lisans, değil mi?

Şevki Pekin: Benim okuduğum devirde lisans / lisansüstü ayrımı yoktu. Ben lisansüstünün bir kademe üstünde bir dereceyle mezun oldum. Onlar “magister architekt” diyorlar Akademi olarak. Yani devlete başvurduğunuzda “master”lı ve “magister”li iki mimar varsa, “magister”li olan biraz daha üst seviyede oluyor Avusturya’da.

Celal Abdi Güzer: Kaç yıl okunuyor bunun için?

Şevki Pekin: Yılı yok. Bizim okul çok farklı bir okuldu.

Celal Abdi Güzer: Aslında bu konu çok ilgimi çekiyor. Bir de Viyana Teknik ile Viyana Güzel Sanatlar Akademisi arasındaki farkı anlamak istiyorum; eğitim felsefesi, yaklaşımı açısından.

Şevki Pekin: Tabi, şimdi ilk bahsettiğiniz konu, benim biraz yayınlardan vs. geri durmamın ana sebebi, zannederim okulum. Ben Viyana’ya gittiğim zaman teknik üniversiteye her sene yaklaşık 150 öğrenci girebiliyordu. Girmek için de herhangi bir koşul yoktu: Lise mezunu ya da oradaki teknik liseden mezun olduğunuzda okula girebiliyordunuz. Akademi ise bir teknik bilgi sahibi olmanızı gerektiriyordu. Yani teknik liseden mezun olacaksınız veyahut da teknik üniversiteye gidip bir takım teknik dersleri almış olacaksınız. Sonra da bir giriş imtihanı oluyordu. Çok garip bir okuldu. Senede 10 kişi alıyorlardı. Dolayısıyla bütün okulun mevcudu maksimum 50 kişiydi. Okul boyunca 15 tane proje yapılıyordu. Bu projelerin böyle bir notu, geçtisi kaldısı, herhangi bir dersten bir imtihan vs. hiçbir şey yoktu. Yani projeyi yapıyordunuz; proje beğenilirse, tamam derse hoca, o proje bitiyor ve ondan sonrakine başlıyordunuz.

Celal Abdi Güzer: Demezse?

Şevki Pekin: Aynı projeye devam ediyorsunuz, olana kadar… Dolayısıyla ben çok kısa bir süre teknik üniversitede betonarme, statik, yüksek yapı bilgisi gibi dersleri aldım. Sonra imtihana girip Akademi’ye başladım. Onun için benim Viyana’daki eğitimim çok farklı bir yerde. O devirde bir diğer Akademi vardı: Tatbiki Güzel Sanatlar Akademisi, tercüme olarak. Bugünkü halinde değildi orası, bugün çok meşhur bir okul oldu.

Benim hocam olağanüstü bir adamdı, yani çok farklıydı. 1920’lerde 1930’larda modern mimarlık üzerine çok işler yapmış birisiydi. Sonra Yeni Zelanda’ya göç etmiş harp öncesi mecburiyetle. 1965-1966 yıllarında Avusturya hükümeti onu çağırıyor ve bu kürsüyü ona veriyor. O okulda bize öğretilen mimarlık da diğer yerlerden çok farklıydı çünkü hocayla karşılıklı oturuyorsunuz. Statik bilgisi öğrendik fakat statik dersi görmezdik, projede statik hocası benim yanıma gelirdi, yaptığım projenin statiğini çözerdik. Orada biraz, hocamın da tesiri olsa gerek, ön safhaya çok çıkmamayı öğrendik.

Geri çekilmemi de komik bir şekilde şöyle açıklayabilirim: Televizyonda bazen futbol maçlarını izliyorum, adam gol atıyor, sonra dizlerinin üstünde yerlerde kayıyor, herkes birbirinin üzerine biniyor. Proje yapmış bir mimarın, mahkeme kazanmış bir avukatın veyahut da ameliyattan çıkan bir doktorun koridorlarda dizlerinin üstünde kaydığını hiç görmedim ben. Böyle düşünüyorum, o yüzden biraz geri çekilmiş vaziyetteyim desem doğru olur.

Bu Ayın Bülteninden

a1eea554bc318cc0cb42eda5e9a354cf (1)
Proje

Güncel Senaryolar

Meksika’daki Pátzcuaro Adliyesi’nin tasarımında Mauricio Rocha ve Gabriela Carrillo, kanunlardaki yeni düzenleme ile birlikte uygulanmaya başlayan halka açık duruşmalara elverişli, esnek kullanım senaryolarıyla çeşitlenen ve bulunduğu çevreyle güçlü ilişkiler kuran bir mimari ortaya koyuyor.

İncele Angle Right
48e7178a049375853209d6d4d1a0d7c9
Haber

WAF 2017 Finalistleri Açıklandı

Bu yıl onuncusu düzenlenecek olan World Architecture Festival (WAF) 2017 kapsamında finale kalan projeler açıklandı. Türkiye’den de 19 projenin yer aldığı ödül programının kazananları, 15-17 Kasım tarihlerinde Berlin’de belirlenecek.

İncele Angle Right
7a9262c726d86405609cd2312e523993
Haber

Şikago Mimarlık Bienali 2017

Şikago Mimarlık Bienali 2017, “Make New History” başlığıyla çağdaş mimarlık üretimlerinin hem inşa hem de söylem bağlamında tarihle ilişkilenmek üzere attıkları adımlara odaklanıyor. Bienal 16 Eylül - 31 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek.

İncele Angle Right
d3cd6f94628f00388807e99dd0d5865e
Söyleşi

Çokseslilik Arzusu

Rhizome Architects kurucuları Berk Arınç ve Hasan Agah Erkan ile ofisin yapısını, uluslararası mimarlık yarışmalarını ve ofisin gerçekleştirdiği konut projelerini konuştuk.

İncele Angle Right