Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Kayseri Kale İçi Arkeoloji Müzesi

2008 yılında açılan, Kayseri İç Kalesi’nin Korunarak Kültür Sanat Ortamına Dönüştürülmesi Projesi Ulusal Mimarlık Yarışması'nda 1. ödülü kazanan proje, Kadir Uyanık, Zafer Ertürk, Emel Birer tarafından tasarlandı.

Tasarımcıları, projeyi anlatıyor:

Şehrin belleğinde önemli bir yer tutmuş, farklı yaşantı ve sosyal süreçlere tanıklık yapmış, şehrin gelişim merkezinin tam ortasında yer alan Kayseri İç Kalesi’nin dönüştürülmesi, kültür ve sanat ortamına kavuşturulması için 2008 yılında 2 aşamalı bir yarışma düzenlenmiştir. Yarışmanın açıldığı döneme kadar İç Kale, şehrin yapılaşmasından bağımsız olarak farklı dönemlerde farklı amaçlara hizmet etmiş, kale duvarlarının içerisi ile dışarısı arasında sosyal bir sınır haline gelmiş ve eski dokusundan hiçbir iz kalmamıştır.

Ana tasarım kararı olarak, Kayseri İç Kale’sinde yaşantının olduğu dönemlere ilişkin Gabriel’in çizimlerinde görülen farklı katmanların izlerinden yola çıkılmış, günümüz kullanımı ve kent ile ilişkisi göz önünde bulundurularak yeni bir katman oluşturulması hedeflenmiştir. Bu bağlamda alt kotta Kale’nin iki kapısını birleştiren bir sokak tasarlanmış, kültürel ve kamusal fonksiyonlar bu sokak etrafında konumlandırılmıştır. Kale duvarlarının içine inşa edilecek kapalı alanlar kale duvarlarına zarar vermeyecek şekilde ele alınmış ve hatta restore edilerek korunması amaçlanan duvarların siluetini ortaya çıkararak ziyaretçinin sürekli bir görsel ilişki kurması amaçlanmıştır.Yarışmanın sonuçlanmasından sonraki 2,5 yıl boyunca, İç Kale’deki mevcut düzensiz ve plansız yapılaşmalar etaplanarak kentin başka bölgelerine taşınmış ve alan inşaat sürecine hazır hale getirilmiştir. Sonraki aşamada Kayseri Kültepe Höyüğü kazısında çıkan arkeolojik eserlerin sergilenmesi için İç Kale’nin Arkeoloji Müzesi’ne dönüştürülmesi kararlaştırılmıştır. Bu süreçte, İç Kale’nin kültür ve sanat ortamına dönüştürülmesi için ön görülen kapalı mekanlar ve açık alanlar yarışma sürecinde alınan kararlara sadık kalınarak korunmuş ve müze bağlamında geliştirilmiştir. Müze korunaklı bir program olarak ele alınırken sokak kurgusunun ve açık alanların kamusallığından vazgeçilmemiştir.

Kayseri İç Kalesi’nin Korunarak Kültür ve Sanat Ortamına Dönüştürülmesi Projesi’nde İç Kale bir kapsayıcı anıt müze olarak kabul edilerek, anıtsal yapının farklı açı ve yüksekliklerden izlenmesi, zemin üstünde, her işleve bir arkaplan oluşturma fikri ile yola çıkılmıştır. Alt kottaki iç sokak çevresinde kurgulanan projede merdivenlerden çıkarken, yatay olarak geliştirilen uzun ince galeriden Kale algılanacak, zemin üstünde her işlevin arkasında Kale bir arkaplan olma görevi üstlenecektir. İç sokak boyunca ve zemin kotunda, sokağa paralel iki teras ve bu teraslara açılan farklı işlev alanları zemin üstündeki örgütlenmeyi tamamlamakta ve altında onu tamamlayan mekânsal ve işlevsel bir örgütlenme öngörülmektedir. Projede temel kurgu zemin altında doğu-batı yönünde Dizdar-Kitsh kapılarını birleştiren bir sokak fikrine dayanmaktadır. Bu sokağa Dizdar kapısından geniş bir merdiven ile, Kitsh kapısından ise daha dar bir merdiven ile inilmektedir. Zemin üstünde ise, kaleyi yatay olarak kesen çökertilmiş sokakla arasında bir bağ kurulmaktadır. Zemin üzerindeki teraslara açılan yeşil ve sert zeminler, işlevler arasındaki bütünlüğü sağlamaktadır. Kale içinde, Kitsh kapısının karşısında bir cami vardır. Bu kapıyla cami arasında bir aks yaratılarak gezi terasları ile bu aks arasında işlevsel bir bağ kurulmuş; teras, giriş ve cami arasında “yaya ilişki bütünlüğü” elde edilmiştir.

İç Sokağa paralel, yönetim galerisine kadar giden ve yer yer genişleyen bir platform eklenmiştir. Böylece mekânlar bir üst kotta birleştirilerek mekânsal zenginlik artırılmıştır. Platform olarak düşünülen bu geçiş, birçok alanı birbirine bağladığı gibi, geçtiği sağır duvarlardan yararlanarak sürekli bir sergi alanı olma niteliği de taşımaktadır. Bu galeri genişleyerek bitmektedir. Bu genişlediği noktada kaleyi alttan ve başka bir açıdan izleme olanağı sunmaktadır. Bu galerinin sürekliliğinin yanında, farklı kot üzerinden seyir olanağı vermesi de başka bir mekân zenginliği yaratmaktadır.

--

Proje Yeri: Kayseri

Tasarım Ekibi: Kadir Uyanık, Zafer Ertürk, Emel Birer

İşveren: TC Kültür ve Turizm Bakanlığı & Kayseri Büyükşehir Belediyesi

Fotoğraflar: Altkat Fotoğrafçılık

İnşaat Bitiş Yılı: 2019

Toplam İnşaat Alanı: 7.000 m2

Bu Ayın Bülteninden

e08b2c78ef7f7432a9e8e86538367321 (1)
Proje

Pati Blau

Büyük bir şehre yakın olmanın sunduğu avantajlara ve yerele / kültüre bağlı yaşamanın sunduğu iyiliklere tabii bir bölgede, Valencia'da yer alan Pati Blau projesi Fran Silvestre Arquitectos tarafından tasarlandı.

İncele Angle Right
c088864cbd19fec1edbf26f3b33c1f04
Proje

Süper Enerji Ofisi

Erginoğlu & Çalışlar Mimarlık tarafından tasarlanan 5 katlı yapı, bir kısmı açık ofis olarak düzenlenmiş çalışma alanları ve dinlenme alanları ile farklı kotlara ve yönlere yerleştirilmiş dört terastan oluşuyor.

İncele Angle Right
584fe6d2eda462321eeef27a39c5256e
Proje

Spectris İnovasyon Merkezi

Porto'da, canlı ve endüstriyel bir karaktere sahip Spectris İnovasyon Merkezi, Portekizli tasarım firması Studium tarafından tasarlandı.

İncele Angle Right
b88f2b12a0a52c60533088918677cdb4
Proje

METI Handmade School

Handmade School, Anna Heringer & Eike Roswag tarafından Bangladeş'te tasarlandı.

İncele Angle Right
9c64a68ba8497d8f88157270ff422279
Referans

Urla Evi Kahramanlar Tüneli

Temel yaşam alanlarının konumlandığı yapı ile spor salonu, etkinlik alanı ve spa bölümünün bulunduğu binayı bağlayan tünel alanı, Selina Kazazoğlu tarafından tasarlandı.

İncele Angle Right
b61b30aa718ba5f8c9a6a4bb95b17d33
Haber

"Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor"un tüm bölümleri artık Podcast’te

Kalebodur’un, 2013 yılında, toplumu ve mimarlığı ilgilendiren değerlere sahip çıkma misyonuyla başlattığı, “Kalebodur’la Mimarlar Konuşuyor”un program kayıtları Podcast olarak iTunes, Soundcloud ve Spotify'da yayında.

İncele Angle Right
4b4ebe7c7a32e9319c24e7ab5273005b
Haber

Kalebodur’la Eskiz Yarışması

Kalebodur’la Eskiz Yarışması, tasarımcıların en öznel dışavurumlarından biri olan eskiz yapma kültürüne katkı sağlamayı, bu konuda üretimleri olan tasarımcıları öne çıkarmayı amaçlıyor.

İncele Angle Right
d1b5824fa3d63990e7e37a19c27ed48c
Haber

Hulme Living Leaf Street Evleri

Mecanoo tarafından tasarlanan, mahallenin 1950’lerden beri tanık olduğu dördüncü kentsel dönüşüm projesi olan Hulme Living on Leaf Street, apartman ve tek-ev konut tipolojilerini yekpare bir yapıda bir araya getiriyor.

İncele Angle Right
e1f71af67857a4ee2175fe7b09505c9a
Proje

Mamurbaba Evi

817 m2 parsel içinde yer alan tek aile evi olan Mamurbaba Evi, Orkun Nayki Mimarlık tarafından tasarlandı.

İncele Angle Right
dd9d371b7365894bffd42f612e12877b
Proje

CG Evi

Pedro Henrique tarafından tasarlanan, 420 m2 alana sahip CG Evi, her mevsim farklı renk paletleri sunan, büyük ağaçlar ile çevrili bir araziye açılıyor.

İncele Angle Right
fafce576d8cf5ffce8929ba39aa04f47
Söyleşi

Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor Online: Aslı Özbay

Mimarlar Konuşuyor online serisinde Aslı Özbay, Prof. Dr. Abdi Güzer'in Haziran ayındaki konuklarından biri oldu.

İncele Angle Right
9c3ab46313f4eea20f291a280047d6b3
Söyleşi

Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor Online: Kenan Güvenç

Mimarlar Konuşuyor online serisinde, Haziran ayında Prof. Dr. Abdi Güzer'in konuklarından biri Kenan Güvenç oldu.

İncele Angle Right
972d932b8630d13cfe0363309f7b1850
Referans

İyziPark

Altı bin metrekare büyüklüğünde bir yaşam alanı içerisinde dört binadan oluşan, İstanbul Altunizade’de yer alan İyziPark projesi, Ahmet Alataş Workshop (AAW) tarafından tasarlandı.

İncele Angle Right