Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Elif Uras’ın Mekana Özgü Yerleştirmesi Kaynak Galata’da

Elif Uras’ın farklı coğrafyaların kültürel izlerinden beslenerek tasarladığı mekana özgü yerleştirmesi Kaynak ve sanatçının son yıllardaki üretimini belgeleyen kapsamlı monografisi Galerist öncülüğünde ve Kale Grubu desteğiyle hayata geçirildi.

Seramik malzemeyle 10 yılı aşkın bir süredir uğraşan ve bu mecrayı özgün görsel dili ile yorumlayarak resimle ilişkilendiren Elif Uras, ortak miras, kültürel melezlik, gelenek ve çoğulluk gibi kavramları sorguluyor. Kaynak, çeşitli tarihsel ve modern referans noktasından ilham alıyor, onları harmanlayarak dönüştürüyor.

Mozaik çinilerden oluşan bir duvar, çeşme işlevi gören seramik tanrıça heykeli ve yine aynı malzemeden üretilmiş çerçevelere yerleşen resimlerden meydana gelen Kaynak, Uras’a göre seramikle olan mekansal denemelerinin bir uzantısı. Yaklaşık 2.500 mozaik parçanın bir araya geldiği mekana özgü Yıldız yerleştirmesi, Çinili Köşk’ün dış cephesinden yola çıkılarak oluşturulmuş. İznik seramik geleneği, modern resim, antik Çin ve Yunan heykelleri gibi farklı kültürel “kaynak”lardan beslenen Uras, bunları harmanlarken yeni bir dil araştırdığını belirtiyor. Kaynak ismi bir yandan sanatçının ilgilendiği sanatsal üretimlere işaret ederken bir yandan da seramikle ilişkilenen ve Galata’daki işlerine de temel oluşturan su ve ışık gibi doğal kaynaklara da gönderme yapıyor.

Kale Grubu’nun 2018 yılı içinde başlattığı seramik sanatını destekleme projesi kapsamında sanatçının ilk monografisi de tamamlandı. Editörlüğünü L. İpek Ulusoy Akgül’ün üstlendiği ve Ahu Antmen, Kathy Battista, Amy Smith-Stewart ve Merve Ünsal gibi yazarların makalelerini içeren kitapta, Uras’ın pratiğinin feminist temelleri, seramik çalışmalarında geleneksel teknikleri kullanımı, özgün desen ve resimleriyle seramik işleri arasındaki ilişki değerlendiriliyor. Editörün sanatçıyla yakın zamanda gerçekleştirdiği söyleşinin de yer aldığı monografi ile Uras’ın son dönem sanatsal üretimi belgeleniyor. Galerist Yayınevi tarafından Türkçe ve İngilizce olarak yayınlanan kitabın dağıtımı dünyanın farklı noktalarında yapılacak.

Sergi kapsamında Galata Rum İlkokulu’nun yanında bulunan ve eskiden okulun deposu olarak kullanıldığı bilenen mekan da ilk kez bir sanat gösterimine ev sahipliği yaparak uzun sürenin ardından kullanıma açıldı. 26 Kasım’da açılan sergi 30 Aralık tarihine kadar burada ziyarete açık olacak.

Bu Ayın Bülteninden

179d961b7a9fa502ab44fbaca484d6f4 (1)
Referans

Yerleşik Düzen

AS Mimarlık tasarımı Wind Ankara, ortak açık alanlar etrafında sıralanan konutlardan ve bir kuleden meydana geliyor. Böylece yapılar yeşil alandan etkin bir biçimde faydalanıyor.

İncele Angle Right
7fa6bffed8d11b53da3770c95b7b7eb4
Söyleşi

Mimarlığın Ömrü Üzerine

“Her zaman tarihi kent merkezlerinde yer alan ve etrafı halihazırda çevrelenmiş proje alanlarında tasarlama şansımız olmuyor. Pek çok proje yeri aslında yeni ve sıfırdan üretilmiş yapılı çevreler ve yerleşimlerde oluyor. Bu yeni, çağdaş yerleşimlerde biz de kendimize şunu soruyoruz: Bu yapılar ne kadar süre var olacak?” - Sergei Tchoban Sergei Tchoban, Kalebodur’la Mimarlar Konuşuyor’da Celal Abdi Güzer’in sorularını yanıtladı.

İncele Angle Right
57e8d07b05b8d32618cc9f20614870f8
Proje

Göğe Açılan Mekan

1980’lerde Slovenya’da bir sağlık merkezi olarak inşa edilen Olimia Termali’nin dönüşüm sürecini yürüten Enota, son aşama olan Termalija Aile Merkezi’ni tamamlayarak tesisi modern bir termal olarak kullanıma açtı.

İncele Angle Right
3dc86ee1430425982a3544ce3518e491
Söyleşi

Kent ile Kır Arasında

ZAAS kurucuları Ayça Taylan ve Zeynep Şankaynağı ile bir ayağı kente, bir ayağı da kıra temas eden mimari pratiklerini, kırsal alanın dinamiklerini ve sanatla iç içe geçen tasarım anlayışlarını konuştuk.

İncele Angle Right