Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Mimarlar Konuşuyor’u İzlerken

“Mimarlar, yaşam ile onun sonucu olan, onu şekillendiren çevre arasındaki düzeni anlamaya ve anlatmaya çalışıyorlar. Bu o kadar geniş bir çerçeve ki herkese farklı var olma alanları tanımlıyor.” - Celal Abdi Güzer Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor’un 75. bölümünde bu kez Celal Abdi Güzer, Cüneyt Özdemir ve Pelin Özgen Piker’in sorularını yanıtlıyor.

Söyleşinin tamamını buradan izleyebilirsiniz.

Cüneyt Özdemir: Türkiye ekonomisinde ilginç bir tartışma var: Son on yıldır Türkiye’nin servetinin büyük bir bölümünü betona yatırdığı konuşuluyor. Burada mimarlar neden bu kadar geride kaldılar? Biz müteahhitleri, iş dünyasından insanları tanıyoruz ama mimarlar yavaş yavaş adlarını duyurmaya başladılar. Bunu konuşmak istiyorum ama öncelikle bir mimarlık programında 75 bölüm az değil. Bu projede hem yerli hem de yabancı mimar konuklar yer aldı, peki sen ne gördün? İnsanlar neyi merak ediyor, sen neyi anlatmaya çalışıyorsun?

Celal Abdi Güzer: Senin de altını çizdiğin gibi müthiş bir kentleşmenin, inşaat faaliyetinin olduğu bir ortamda bunların doğurduğu sorunların üzerimize yansıdığı bir ortamda bu konunun konuşulması, masaya yatırılması lazım. Bu kaçamayacağımız bir konu, çünkü ekonomimiz büyük ölçüde inşaat yatırımlarına dayanıyor; kentlerde yaşıyoruz dolayısıyla yapılar ve kent yüzleşmekten kaçamayacağımız bir yer. Bunun mutlulukları da sorunları da insanlara yansıyor. Herkesin mimarlıkla az ya da çok bir şekilde ilişkisi var. Bu nedenle bu seri aslında arada kalmış bir durumu temsil ediyor. Hem gündelik yaşamda mimarlığa ilgi duyanlara hem de mimarlara ve mimarlık öğrencilerine hitap ediyor. Bizim de çok şaşırdığımız şeyler oluyor: Jale Erzen ile yaptığımız söyleşi 40.000 civarında mimarın olduğu bir ortamda 100.000’den fazla izlendi örneğin, mimarlarda 150.000’e kadar çıktığı oldu. Bazı zorluklar da beraberinde geliyor tabi, çok incelmiş akademik konulara girmiyoruz, bazen yüzeysel kalıyoruz, bazen derinlemesine tartışıyoruz ama sonuçta birçok alanı birlikte ele almaya çalışıyoruz.

Sorduğun soru çok önemli. İtiraf etmek gerekirse mimarlık, Türkiye’de inşaat sektörü ve faaliyetinin öne çıktığı ölçüde değer kazanamıyor ya da bununla doğru orantılı bir ürün ortaya koyamıyor. Baktığımız zaman dünya mimarlık literatüründe ve tartışmasında açık ara öne çıkan Türk mimarlar, yapılar yok. Bu sadece mimarlarla ilgili bir sorun değil, bu kültürel bir sorun. Çoğu zaman bunu konuştuğumuzda arkadaşlarım şunu söylüyorlar ki haklılar: “Sinema ne ise, televizyon ne ise, gazeten ne ise, edebiyatın ne ise; mimarlığın da o!” İyimser bir açıdan bakarsak, gelişmekte olan bir toplumun tüm dinamikleri her alana olduğu gibi mimarlık alanına da yansıyor. Ama Türkiye’de vasatlaşma kültürü var. Eleştirel kültüre çok geçirgen değiliz, bu çok önemli bir şey. Bu tür yaratıcılıkla ilgili dallar, sanat olsun, mimarlık olsun, eleştirel kültürün yerleşik olduğu ortamlarda çok daha hızlı ve radikal bir şekilde gelişiyor. Öbür türlü herkes kendisini biraz törpüleyerek ortalama düzeyde var oluyor. Türkiye’de iyi yapılar yapılıyor; iyi mimarlar, iyi mimarlıklar var ama çok marjinal örnekler yok. Bunlara belki de yer açacak kültürel ortam yok. Zaman içinde gelişeceğini ümit etmek istiyoruz. Tabi bu sadece Türkiye’ye özgü bir sorun da değil. Son yıllarda bir tür özgürleşme kılıfı altında tipleşen bir yapılaşma uygulamasından bahsediyoruz. Biçimsel olarak cepheye dair denemelerle çeşitlenmiş bir mimarlık var. Baktığınızda ilginizi çekiyor ama arka planında ideolojik, kültürel, sosyal çok da mesajı olmayan işler bunlar.

Bu Ayın Bülteninden

382fb0eb640f9500453958761db33026 (1)
Proje

Suyla Bütünleşen Müze

Thomas Phifer and Partners tasarımı Yeni Glenstone Müzesi, modern ve çağdaş sanat üretimlerine ayrılmış mekanında ziyaretçilerine sanatı, mimariyi ve peyzajı bir bütün olarak deneyimleme imkanı sunuyor.

İncele Angle Right
08f4c39e526c29c6af6f8349d3c8716f
Söyleşi

Yapıları Konuşuyoruz - Dardenia

“Birden daha fazla tekrar edecek bir konsept üzerine çalışıyorsanız öncelikle her noktada uygun bir alanla karşılamayacağınızı bilerek yola çıkmanız lazım.” - Ahmet Alataş

İncele Angle Right
001f1acd91128ce17dd9e6ff7ecf7294
Söyleşi

Kentin Renkli Hali

Turbo adıyla tanınan graffiti sanatçısı Tunç Dindaş ile Seramik Bayramı kapsamında Kalesinterflex üzerine gerçekleştirdiği işi hakkında konuştuk. Dindaş, graffiti ile renklenen kentsel kültürü ve 1980’lere dayanan serüvenini anlattı.

İncele Angle Right
674ce69a3eebf383a6f98cd0e10aec1f
Haber

Mimaride Mavi ve Yeşil

Kalebodur’un destekçileri arasında olduğu Archisections 2018’de ekolojik tasarımı odağına alan mimarlar, tasarımcılar ve yatırımcılar “Kentsel Mimaride Yeşil ve Mavi Tonları” teması etrafında bir araya geldi.

İncele Angle Right