Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Rüzgara Karşı

Gluck+ tarafından tasarlanan Duke Üniversitesi’ne ait araştırma tesisi, parçalı kütlesiyle iklim koşullarına uyum sağlıyor. Kütlede boşluklar açarak şiddetli fırtınaların etkilerinden korunmaya çalışıyor.

Dr. Orrin H. Pilkey Araştırma Laboratuvarı, 1930’larda Kuzey Karolina’da kurulan Duke Üniversitesi Deniz Kampüsü’nün bir parçası olarak tasarlandı. Sabit ve düşük bir bütçeyle gerçekleştirilen projede en önemli tasarım girdisi, bölgenin iklim koşulları oldu. Olası kasırgalar ve deniz seviyesindeki yükselmeler göz önüne alınarak geliştirilen proje, bunlara yönelik tasarım çözümlerini içeriyor. Yapı, bölgedeki yapım teknikleri izlenerek betonarme temeller üzerinde ahşap bir çerçeve ile kurgulandı.

Asimetrik bir biçimde yerleştirilmiş farklı boyutlardaki hacimlerin bir araya gelerek oluşturduğu yapı, 1.300 metrekarelik alana sahip. Kutu formundaki hacimler zemin katta merkezi bir mekan etrafında dairesel biçimde düzenlendi. Sivri köşelerle tanımlanmış ayak izi sayesinde yapı, şiddetli rüzgarlar karşısında daha yüksek dayanım sergileyecek.

Alt kat, kampüsün mimari tarihinden ipuçları barındırmak adına, biri su bazlı net bitişlere sahip, diğeri ise projeye özgü kırmızı tonlarında servi elemanlarla kaplı. Bunun üzerine yerleşen beyaz hacimde yine rüzgar yükleri göz önüne tutularak yatay küçük pencere boşlukları yer alıyor. Burada manzaraya açılan girintili bir balkon da bulunuyor.

Yapı, hacmindeki parçalanmayı işlevsel olarak da sürdürüyor. Alt katlar ofislere ve sosyal alanlara ayrılmışken, üst katta laboratuvarlar bulunuyor. Bu, acil durumlarda laboratuvar ekipmanları korumak üzere alınmış bir karardan ileri geliyor. Zemin kattaki merkezi alan, araştırmacıların serbest buluşmaları ve fikir alışverişlerine ayrılıyor. Mekansal ve görsel olarak geçişken olması düşünülen ortak mekanlar aynı zamanda yapının açık dinlenme alanlarına bağlanıyor.Peyzaj elemanları da fırtınalarda binayı korumak için özel olarak tasarlandı. Gemilerin güvertelerinde biriken suyu tahliye etmeye yarayan frengi delikleri ve sekiler ile daha ağır tedbirler yerine, sade çözümler sunuldu.

Sürdürülebilirlik ilkeleri de tasarımda göz önüne alınarak akıllı aydınlatma sistemleri ve temiz su akışını kontrol altına alan çözümler geliştirildi.

Fotoğraflar: © Paul Warchol

Bu Ayın Bülteninden

0abb818d0484f6c93601632553b067f0
Söyleşi

Mimaride Süreklilik

"Her zaman seninle aynı dalga boyunda olanlarla çalışmazsın; bazen de bambaşka bir cephede sana hiç benzemeyenlerle, onları dönüştürmeyi ve dönüşmeyi göze alarak mesleğini yaparsın." -Mehmet Kütükçüoğlu Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor'da Celal Abdi Güzer'in konuğu Teğet Mimarlık kurucuları Mehmet Kütükçüoğlu ve Ertuğ Uçar oldu.

İncele Angle Right
f8aa3300fbb5aab30c1bdb289b3db577
Haber

16. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri

2018 Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri programının ödül töreni ve sergi açılışı 6 Nisan 2018’de Ankara’da CerModern Modern Sanatlar Merkezi’nde gerçekleştirildi.

İncele Angle Right
c1869f55590ec1b846281c6bdf2a2ffe
Söyleşi

Çağdaş Yönelimler

Fabric.a kurucuları Elif Güngör ve Selçuk Kişmir ile genç mimarların iş yapma kanallarını açabilecek fırsatlar ve tasarım süreçlerine dahil ettikleri dijital üretim senaryoları üzerine konuştuk.

İncele Angle Right
7b07639cfae226258d14bbe484f9fb2c
Haber

Mimarlık ve Kentlerin Işık Kirliliği

İstanbul Serbest Mimarlar Derneği’nin Kalebodur’un desteği ile Salt Galata’da düzenlediği “Mimarlık Ve…” buluşmalarının dokuzuncusu 2 Nisan Pazartesi günü “İstanbulSMD ve Kalebodur’la Pazartesi Buluşmaları - Mimarlık ve Kentlerin Işık Kirliliği” başlığı altında düzenlendi.

İncele Angle Right