Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

OİB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi

MartıD Mimarlık (Metin Kılıç ve Dürrin Süer) tarafından tasarlanan, geniş yüzeyleri porselen levhalarla kaplayabilme özelliği gösterdiği için Kalebodur’un Kalesinterflex ürünlerinin tercih edildiği OİB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Ford Otosan ile OİB'nin Arka Pencere Sosyal sorumluluk projesi kampanyasının desteğiyle BREEAM sertifikası almaya hak kazandı. MartıD Mimarlık, proje hakkındaki sorularımızı yanıtladı.

OİB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi çeşitli ödüllere sahip bir proje. Ulusal Mimarlık Ödülleri 2012'de de bir ödül kazandınız. Bu ödülü almanızı sağlayan, yapıya dair temel nitelikler neler oldu?

MartıD Mimarlık: Binanın topoğrafya ve yeşil doku ile kurduğu ilişki biçimi, oldukça yoğun olan yapı programının parçalanışı ve dengeli dağılımı ile ağır bir kitle etkisi yaratmadan yalın bir kitle olarak arazide konumlanması, çok amaçlı kullanımlara olanak sağlayan zengin bir iç yaşantıyı sunma potansiyeli bulunmasının OİB Teknik ve Endüstri Meslek Lise yapısının ödül almasını sağlayan temel nitelikler olduğu söylenebilir.

Tasarıma başlarken sürdürülebilirlik adına ne gibi kriterleriniz vardı? Aldığınız yeşil bina sertifikası sürecinden kısaca bahsedebilir misiniz?

MartıD Mimarlık: Yapının hem çevre ile uyumlu hem de enerji tüketiminin minimum seviyelerde olması amaçlandı. Bu bağlamda arazide bulunan yeşil doku/zeytinlik korundu ve yapı mevcut yeşil dokunun varlığına göre konumlandırılıp biçimlendirildi. Ayrıca yapı teraslarında da yeşil örtü oluşturularak, yapılaşma alanının bir kısmı yeşil örtü olarak geri kazandırıldı. Binanın enerji tüketiminin minumum değerde olması hedefi ile mekanların doğal aydınlatmadan maksimum yarar sağlayabileceği büyük şeffaf yüzeyler oluşturuldu. Sosyal arter olarak tanımlanan büyük galeri boşluğu kontrollü bir dış mekan olarak düşünüldü ve doğal havalandırma sağlandı. Projenin elde ediliş yönteminde, uygulanma sürecinde ve kurumsal yapılanmasında gösterdikleri duyarlı, çağdaş tavırlarını devam ettiren işveren ve kurum yönetimi yeşil bina sertifikasının alınmasında da öncülük etti. Başvuruyu ve süreci OİB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi kurumsal olarak yürüttü. Müellif olarak bilgi desteğimiz alındı. Binanın, enerji ve su tüketim değeri, malzeme seçimlerinde bakım giderleri ve yangın güvenliğinin yüksek değerde göz önüne alınması, arazi kullanımı ve ekosisteme yaklaşım, atık, ulaşım gibi ölçütler üzerinde değerlendirildi. Bina, Kasım 2012 tarihinde BREEAM sertifikası aldı.

Tasarım ölçütleriniz doğrultusunda malzeme seçiminde hangi noktalara dikkat ettiniz? Bu paralelde projenizde kullandığınız Kalebodur ürünleri ne tür özelliklerinden dolayı tercih edildi?

MartıD Mimarlık: Binanın hem yapım maliyetini hem de kullanım maliyetini ekonomik sınırlarda tutmak amacıyla tüm kaplama katmanlarından arındırılmış, sistem malzemelerinin kendini yansıttığı bir mimari yaklaşım benimsendi. Taşıyıcı sistem malzemesi brüt beton olarak bırakıldı. Sıva hiçbir yüzeyde kullanılmadı. Zeminlerde epoksi, poliüretan ve beton koruyucu astar kullanıldı. Kullanımda boya gerektirecek yüzeyler en aza indirildi. Alçıpanel bölücü duvar yüzeylerinde boya uygulandı. Ayrıca iç mekanda iki konumda farklı amaçlarla hafif, esnek, temizleme kolaylığı sağlayan bir malzeme olan Kalesinterflex seramik levha kaplama olarak kullanıldı. Sirkülasyon aksı üzerinde, blok girişlerindeki ıslak mekanların koridor yüzeylerinde, girişlerin vurgusunu artırmak için kaplanan renkli yüzeylerde Kalesinterflex (orange) kullanıldı. Malzeme boyutsal avantajı sebebiyle homojen yüzey etkisini daha iyi verebilecek olması, yine hafifliği ve boyutsal avantajından dolayı hızlı uygulanabilecek olmasından dolayı tercih edildi. Malzemenin kullanıldığı bir diğer yüzey ise üst ve alt fuayeleri birbirine bağlayan eğrisel merdiven yüzeyleri. Buralarda da esneme kabiliyeti sebebiyle Kalesiterflex (beyaz) tercih edildi.

Bu Ayın Bülteninden