Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Kamusallık Dalgası

Portekizli kaşiflerin yola çıktığı Belém kıyısında konumlanan, Amanda Levete Architects tasarımı sanat, mimarlık ve teknoloji müzesi MAAT, dışa dönük tasarımıyla Tejo nehri ve geniş coğrafyalarla kurulan iletişimi yeniden yorumluyor.

Çağdaş sanatın, mimarlığın ve teknolojinin birbirine yaklaşmasını farklı boyutlarıyla ele alan müze, konumlandığı alana güçlü ve bir o kadar da hassas mimari diliyle temas ediyor. Bölgenin sanat odaklı bir turizm merkezi olarak dönüştürülmesi için EDP Vakfı tarafından geliştirilen masterplan kapsamında Amanda Levete Architects mimarlık ofisi tarafından tasarlanan müze, programıyla bu dönüşümü desteklerken yerden yükselen kütlesiyle içinde ve dışında kamusal kullanımları zenginleştiriyor.

Müzenin strüktürel olarak tıpkı bir kemer gibi yükselen formu peyzajla bütünleşiyor ve ziyaretçiler yapının üzerini de gündüzleri seyir terası, geceleri ise açık hava sineması olarak kullanıyorlar. Nehre doğru uzanan konsol da yapının girişini tanımlarken doğal bir kaya oluşumu gibi altında korunaklı bir alan oluşturuyor.

Portekiz’in zengin zanaat ve seramik geleneği temel alınarak tasarlanan seramik kaplamalı cephe, parçaların bir araya gelerek oluşturduğu özel dokusuyla suda oluşan yansımaları taklit ediyor. Işık ve gölgenin değişken okumalarını açığa çıkarıyor. Konsol çatı aynı zamanda sudan yansıyıp yüzeyine çarpan güneş ışınlarını da mekanın içine ileterek yapının aydınlatılmasına katkı sağlıyor.İç mekanda bulunan dört geniş sergi salonu kamusal alanların uzantıları gibi işliyor ve üç farklı disiplinin kesiştiği noktalarda farklı deneyim ve etkileşimleri tetiklemek için akışkanlığı devam ettiriyor. Merkeze 1.200 metrekare alana sahip Oval Galeri yerleşirken onun etrafında 1000 metrekarelik ana galeri ve dijital teknolojilerle donatılmış iki ayrı sergi odası bulunuyor.

Fotoğraflar: © Francisco Nogueira

Bu Ayın Bülteninden

3fa7b16dfc1e11a002ff20329a66e69a
Söyleşi

Yeni Neslin Mimarlığı

Mimari alandaki mesleki pratiğinin yanı sıra Fransa'da açtığı okulda alternatif bir mimarlık eğitimi modeli kuran Odile Decq, Balıkesir'de gerçekleştirilen söyleşide Celal Abdi Güzer'in sorularını yanıtladı.

İncele Angle Right
ff911c580148cfb5786572968f519942
Haber

SMD'ler Çalıştayı İstanbul'da Düzenlendi

SMD'ler Çalıştayı Kalebodur sponsorluğunda, Türk Serbest Mimarlar Derneği, İstanbul Serbest Mimarlar Derneği ve İzmir Serbest Mimarlar Derneği üyelerinin katılımıyla İstanbul Kalebodur Merkez Binası'nda gerçekleştirildi.

İncele Angle Right
5da9fea4943b95c70cbc3d513389653e
Söyleşi

Mimarlığın Temel Meselelerine Dair

Mesleki yaşamına İzmir'de devam eden Evren Başbuğ, ofisi steb'i, mimarlık üretiminde, yarışmalarında ve özellikle eğitiminde karşılaştığı meseleleri ve konular üzerine izlediği yapma biçimlerini değerlendiriyor.

İncele Angle Right
7adef1ffd8988ae55c5f2b269be3ad96
Haber

Kale Tasarım DNA’sı

Kale, köklü geçmişi ve güvenilirliğini tasarım önderliğiyle perçinlemek üzere, Ayşe Birsel’in endüstriyel tasarım alanındaki deneyimleri ile birleştirerek “Kale Tasarım DNA’sı” projesini geliştirdi.

İncele Angle Right