Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Bilimin Doğası

Kaliforniya’da bulunan Point Loma Nazarene Üniversitesi’nin yeni bilim merkezi, sürdürülebilir tasarım yaklaşımıyla enerji verimliliğini ve doğal değerleri ön plana çıkarıyor. Carrier Johnson + Culture firmasının tasarladığı yapı, yay şeklindeki cephesiyle gün ışığını filtreliyor ve yoğun ısı kazanımlarını engelliyor.

Yaklaşık 3.000 metrekarelik alana yayılan bilim merkezi açık ve kapalı alanlarıyla bir bütün olarak işliyor. Yapı içindeki avlular, çatı örtüsü üzerinde oluşturulan dairesel boşluklardan sızan güneş ışığı ile aydınlatılıyor. Bu sayede iç mekanlarda da yeterli gün ışığından yararlanılmış oluyor.

Brüt beton ve çelik kullanılan tasarımda, yapının işlevi ve mimarisi arasında görsel bir ilişki kurulmaya çalışılmış. Keskin çatı hattının altında yay çizen giriş cephesi gözenekli çelik panellerle kurgulanmış. Yayın geri çekilerek tanımladığı giriş, topoğrafyadaki eğimle de ilişkileniyor ve korunaklı bir alana yerleşiyor.

Sürdürülebilirlik ilkeleri yalnızca gün ışığının kullanımıyla de sınırlı kalmamış. Malzemenin açık rengi sayesinde ışığı yüksek oranda yansıtan serin çatı sisteminin ve cephe tasarımının yanı sıra yapıda yağmur suyu da biriktiriliyor. Üniversitede akademik araştırma ortamını zenginleştirmesi öngörülen yapı, bu sayede kaynakları da geri dönüştürerek doğal olanı destekliyor.

Fotoğraflar: © Carrier Johnson + Culture

Bu Ayın Bülteninden